Asunto Regensburgista


Koti on pienten lasten kanssa merkittävässä roolissa, kun mietitään elämän laatua ja mielekkyyttä. Jopa pienikin oma piha tuo elämään sopivasti helppoutta ja joustavuutta, kun voi ulkoilla lähellä eikä tarvitse mennä kauemmaksi leikkipuistoon. Samoin lapset voivat mennä omalle pihalle leikkimään ja me vanhemmat voimme puuhata samalla omia juttuja sisällä. Esim. siivotessa tai muita kotitöitä tehdessä lapset voivat silti olla pihalla ja voimme tiirailla ikkunasta heidän leikkejä ja valvoa, jos tulee riitoja mitä tarvitsee sopia.

Regensburgin yliopistolla oli tarjolla käytännössä vain soluasuntoja vaihto-opiskelijoille. Jostain kumman syystä tämä ei houkutellut viiden lapsen kanssa, vaikka olisihan se tullut edulliseksi. Vaihtoehtoja jäi jäljelle etsiä asunto yksityisiltä vuokramarkkinoilta. Siispä asunnon hankinta on vaihdossa suurin haaste ja samalla myös kallein.

Saksan vuokramarkkinoita tutkiessa eri lähteistä tuli hyvinkin nopeasti selville se, että suurissa kaupungeissa vuokramarkkinat ovat todella haastavia. Asuntoa on todella vaikea saada ja asuntoa voi joutua etsimään useita kuukausia. Ja Regensburg on yksi tällaisista kaupungeista. Eli suurimmasta haasteesta tuli entistä haastavampi.

Tutkein asuntotarjontaa useista lähteistä, esim. Immobilienscout24.de, immowelt.de, ebay-kleinanzeige.de, wg-gesucht.de ja AirBnB. Googlettelin lisäksi useita lähteitä ja luin myös Reddit:n Saksaan muuttavien ohjeistuksia, joka löytyy täältä. Löysin jostain tosi hyvän vinkin, eli etsiä paikallisia lehtiä ja niiden ilmoituksia. Regensburgin paikallinen lehti on Mittelbayerische Zeitung, ja sen asuntoilmoituksia tutkiessa ei aluksi ymmärtänyt mitään, koska ne olivat täynnä erilaisia lyhenteitä esim. ZKB, EBK, NK, OG, EG jne. Hyvin pian tuli myös selville Saksan vuokra-asuntomarkkinoiden kaksi ominaispiirrettä. Ensimmäinen ominaispiirre on, että vuokrat ilmoitetaan kylmävuokrana (Kaltmiete) ja lisäksi tulevat sivukulut (Nebenkosten) eli lämmitys, vesi, ym. Eli Suomen vuokratasoon verrattuna tulee laskea kylmävuokra ja lisäkulut yhteen. Toinen ominaispiirre on, että asunnoissa ei monestikaan ole keittiötä asennettuna, vaan vuokralainen joutuu sen itse hankkimaan! Kyllä, luit aivan oikein! Täysin järjetöntä näin suomalaisittain ajateltuna... Mutta, mikäli sellainen sattuu olemaan, on se mainittuna Einbauküche sanalla tai lyhenteellä EBK.

Tavallisten vuokra-asuntojen lisäksi löytyi myös erilaisia loma-asuntoja, jotka vaikuttivat erittäin kalliilta. Näitä pystyy etsimään esim. ferienwohnungen.de tai googlettelamalla ferien wohnung sanojen eri variaatioita.

Koska sopivan kokoisen asunnon löytäminen lyhyeksi aikaa Suomesta käsin alkoi tuntua entistä haastavammalta (olin harkinnut jopa käydä paikanpäällä tammi-helmikuussa katsomassa sopivia kohteita) pyysin apua Regensburgin kansainvälisten asioiden toimistosta. He ohjasivat minut suoraan pidempiaikaisten tutkijoiden ym. toimistoon. Heillä on siis eri palvelut vaihto-opiskelijoille, vieraileville tutkijoille, sekä tohtoriopiskelijoille. He vinkkasivat paikallisen AirBnB:n kaltaisen yrityksen Bed-and-Breakfast-Regensburg.de, ja aloittivat neuvottelun asunnosta meille. Tämä oli hyvä löytö, koska en omalla googlettelullani tätä ollut onnistunut löytämään.

Bed and Breakfast Regensburgilla oli yllättävän paljon ja hyvää tarjontaa Regensburgin kokoisessa kaupungissa ja sopivia vaihtoehtoja oli runsaasti. Oli omakotitalon alakertaa tai yläkertaa, kerrostaloasuntoja, mutta myös kokonaisia omakotitalojakin. Hintataso oli siedettävä, kunhan ei aivan Regensburgin keskustaan vaatinut päästä. Yhtään rivitaloa tai paritaloa ei tosin ollut tarjolla.

Vaihtoehtoja pohtiessamme kriteereissä alkoi painaa edullista hintaa enemmän se, että asuminen on mahdollisimman mukavaa ja kodinomaista. Ajattelimme, että vaimolle ja lapsille kokemus Saksasta olisi mahdollisimman mukava, jos olisi oma piha, oma lupa ja oma tupa. Siispä päädyimme vuokraamaan kokonaisen omakotitalon, vaikka se oli kalliimpi vaihtoehto. Sen lisäksi, että olisi oudossa maassa, oudon kielen ja outojen ihmisten ympäröimänä ei halua enää enempää stressitekijöitä, joten tämä olisi paras vaihtoehto. Esim. toisessa omakotitalon puolikkaassa vuokranantaja ei halunnut antaa pihankäyttö oikeutta, ja toisessa olisi antanut, mutta meidän olisi aina lasten kanssa pitänyt olla tarkkana, että häiritsemmekö vuokranantajaa liikaa ja se olisi ollut turhan ahdistavaa.

Eli meitä odottaa vahvistettuna nyt omakotitalo, joka on täysin kalustettu. Asunto sijaitsee hieman yli 20 km Regensburgista, mutta on hyvien liikenneyhteyksien varrella. Vuokraan kuuluu käytännössä kaikki: lämmitys, vesi, sähkö, kalusteet, pyykinpesukone, liinavaatteet&pyyhkeet ja jopa jonkintasoinen siivous 3 viikon välein. Vuokrasumma on 2500 €/kk, koko vaihdolta siis 10 k€, ihan hervoton summa! Yleisradiomaksu (Rundfunkbeitrag) pitää vielä tarkistaa, että kuka sen hoitaa. Niin, TV maksu on pakollinen Saksassa kaikille, jopa niissä soluasunnoissa asuville vaihtareille!

Olin asunnon kanssa tosi hyvissä ajoin liikkeellä. Otin ensimmäistä kertaa yhteyttä Regensburgin yliopistoon asuntoasiassa huhtikuussa 2019 eli noin vuosi ennen vaihtoa. Asuntovaraus vahvistettiin heinäkuussa 2019. Siispä vaihdon kaikista suurin haaste on ylitetty ja vaihtoa on voinut alkaa ajattelemaan entistä positiivisemmalla mielellä, että tämä ihan oikeasti todella toteutuu! Enää jäljellä on paljon pienempiä järjesteltäviä juttuja.

Vielä 5 pitkää kuukautta odotettavana.

Kiitos lukemisesta. Ensi kertaan



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Korona hiipuu edelleen

Korona hiipuu Saksassa edelleen. Saksan laajuinen Inzidenz (ilmaantuvuusluku) viikossa 100000 asukasta kohden on nyt 18,6. Kehitys on siis o...