Mitä tehdä

Viime aikoina on pyörinyt yhä enemmän päässä, että mitä tässä tilanteessa oikein pitäisi tehdä. Koronan toinen aalto on kiihtymässä. Sekä Suomessa, että Saksassa päivittäisten uusien tartuntojen määrät on uusissa ennätyskorkeissa lukemissa. Rokotekehitys etenee, mutta valmistuu omalla aikataulullaan. Ja vaikka rokotteet tulisi markinnoille pian, ei niitä heti saada kuin riskiryhmille ja terveydenalan työntekijöille. Hyvin todennäköistä on, että ensi kesäksi koronasta ei olla päästy eroon, mutta uskon, että jokin 2. ja 3. aallon välinen hetki siihen ajoittuu.

Korona-tapaukset Saksasa (RKI)
Korona-tapaukset Saksasa 16.10.2020 (RKI)

Koen, että tuleva kevät on viimeinen mahdollisuus mennä vaihtoon. Mikäli vaihto nyt peruuntuisi, täytyisi taas perua suunnitelmat sekä koulun, että työnantajan kanssa ja anoa vaihdolle lykkäystä taas vuodella, sekä anoa uudestaan opintovapaata kevät/kesälle 2022. Lapsetkin ehtivät vuodessa kasvaa isommiksi ja lähtö sitäkin myöten hankaloituu. Nyt tämäkin lykkäys vuodesta 2020 vuoteen 2021 tuo muutoksia perheeseemme, kun 6. lapsi syntyy pian. Ja ensi keväänä/kesällä meitä olisi siis yhteensä 8 lähtijää.

 Matkustaminen koronan aikana

Koronan aiheuttamat matkustusrajoitteet eivät ole oikeita kieltoja, vaan enemmänkin vahvoja suosituksia välttämään tarpeetonta matkustusta. Yhä enemmän EU:n päättäjät pyrkivät kehittämään yhteisiä pelisääntöjä matkustusrajoitteisiin ja tärkeänä reunaehtona on se, että matkustusta ei kiellettäisi kokonaan. Testauksen merkitys vaikuttaa kasvavan niissä tapauksissa, jos pyritään matkustamaan riskialueilta tai riskialueille. Suomen ja Saksan koronatilanne on ollut EU:n parhaimpia. Tällä hetkellä Suomen matkustusrajoitteissa riskimaan rajana on 25 uutta tapausta 100 000 ihmistä kohden 14 vuorokauden aikana. Saksassa taasen se on 50 uutta tapausta 100 000 ihmistä kohden 7 päivän aikana, eli vastaa 4 kertaa Suomen rajaa. Vaikuttaa epätodennäköiseltä, että Suomen ja Saksan välille tulisi puhtaita matkustuskieltoja ja rajojen sulkemisia. Varsinkaan niin päin, että Suomesta ei pääsisi Saksaan. Ja Suomen kansalainen pääsee aina palaamaan kotimaahansa. Uskon siis, että Saksaan pääsee menemään, jos sinne haluaa mennä.

Korona-arki Saksassa

Mutta millaista elo Saksassa tällä hetkellä on? En ole asiaa vielä paljoa tutkinut, mutta ainakin Saksassa on maskipakko sakon uhalla julkisilla paikoilla. Baijerissa vaikuttaa maskipakon (alueilla, jossa ei voi välttää lähikontaktia) raja olevan 35 tapausta 100 000 asukasta kohden viimeisen 14 päivän aikana. Yksityistilaisuudet ja tapaamiset on rajattu kahteen kotitalouteen tai 10 henkilöön. Tällä hetkellä suurempia matkustusrajoja osavaltioiden välillä ei vaikuttaisi olevan, mutta tilanteen pahetessa näin voi käydä.

Korona Regensburgin yliopistolla

Entäs yliopisto sitten? Yliopistolla on maskipakko tottakai. Opetus vaikuttaisi olevan sekä lähi- että etäopetuksena, mutta lähiopetuksen ryhmäkoot on rajattu maksimissan 50 henkilöön. Lähiopetus on mahdollistettu jo 28.7, mutta saa nähdä, kun tilanne taas pahenee. Kielten opiskelu voi mennä hankalaksi, jos ei voi kasvokkain opiskella. Yliopiston ruokalat ja kahvilatkin vaikuttavat olevan auki, tosin ruokailutiloissa on rajoitteita. Yliopistoliikunta on käytännössä kokonaan tauolla. Pelkästään jumppavideoita on saatavilla, sekä tenniskenttiä voi käyttää. Mutta kaikki muu liikunta on peruttu.

Eli summa summarum:

  • Koronasta ei päästä eroon, sen kanssa pitää oppia elämään
  • Saksaan todennäköisesti pääsee, jos haluaa
  • Opinnot sekoitus lähi- ja etäopintoja
  • Liikuntaa ei ole

Puolensa ja puolensa

Vaihtokohteen haku on marraskuun alkupuolella. Siihen mennessä pitäisi päättää vieläkö täysillä yritetään vai heitetäänkö pyyhe kehään jo tässä vaiheessa. Mulla on ollut haaveena tällä kertaa valita maaliskuun ajaksi intensiivinen kielikurssi, jossa suoritetaan 12 opintopistettä, ja lopulle 4 vaihtokuukaudelle jäisi vähintään 8 opintopistettä suoritettavaksi. Vuosi sitten intensiivinen kielikurssi peruuntui, mutta järjestyykö se keväällä? Ja järjestyykö minulle tärkein kauppatieteiden kurssi Corporate Finance? Millaista arki on? Tuleeko rajoitteita? Onko liikunnan puute merkittävää? Saanko yhtään sosiaalista elämää perheeni lisäksi, jos edes liikuntaa ei järjestetä? Jaksanko koronan aiheuttamien rajoitteiden ahdistusta vieraassa maassa?

Vai olisiko kaikki mukavaa koronasta huolimatta? Keskittyä ja panostaa perheeseen. Tutkia Saksaa ja sen luontoa perheen kesken. Olisiko kaikki toisen maan erilaisuus eksotiikkaa koronasta huolimatta? Yhä enemmän korona puskee täällä Suomen periferiassakin arkielämään, joten ero Saksaan ei varmaan enää ole merkittävä. Jäisikö kokemus kuitenkin positiivisempana mieleen vaikka kaikki ei niin vapaata ja avointa olisikaan?

Näitä ajatuksia on tullut pohdittua viimeaikoina enemmän mieli haikeana ja surullisena. Nyt parin viikon päästä tulee laittaa Regensburgin yliopistoon hakemus. Toki vaihdon voi perua sen jälkeenkin. Eli voi hakea ja päättää perumisesta myöhemmin, jos tuntuu, että ei maksa vaivaa lähteä.

Mitä sinä tekisit meidän tilanteessa?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Korona hiipuu edelleen

Korona hiipuu Saksassa edelleen. Saksan laajuinen Inzidenz (ilmaantuvuusluku) viikossa 100000 asukasta kohden on nyt 18,6. Kehitys on siis o...